Välkommen till Åland: En Familjeäventyrsö

Åland

Åland är en pärla i Östersjön som bjuder på en harmonisk kombination av vacker natur, spännande aktiviteter och en rik kultur. För barnfamiljer är detta en plats där ni kan skapa minnen för livet, oavsett om ni är ute efter äventyr i naturen, kulturella utflykter eller avkopplande stunder vid havet.

Utforska den naturliga skönheten

Mariehamn: Börja er resa i Ålands huvudstad, Mariehamn. Besök det spännande Sjöfartsmuseet och se på de imponerande segelfartygen. Barnen kommer älska att klättra ombord och lära sig om sjöfartens historia.

Käringsundsbyn: Gör en utflykt till Käringsundsbyn, där ni kan ta en guidad tur och uppleva livet som det var på 1800-talet. Barnen kan få en inblick i traditionellt hantverk och aktiviteter som utfördes förr i tiden.

Jomala Kyrka och Kastelholms Slott: Besök Jomala Kyrka, en av de äldsta kyrkorna på Åland, och ta sedan en tur till det imponerande Kastelholms Slott för att uppleva historien på nära håll.

Äventyr och aktiviteter för familjen på Åland

  1. Cykeltur på Landsbygden: Hyr cyklar och utforska Ålands vackra landskap med dess många cykelvägar. Det är en utmärkt aktivitet för hela familjen och ger er möjlighet att se mer av öns skönhet.
  2. Äventyrsparker: Besök smartparken SmartPark vid Käringsundsbyn eller Flowpark Åland för spännande klättrings- och äventyrsupplevelser i trädtopparna.
  3. Bad och Strandskoj: Njut av Ålands vackra stränder som är perfekta för familjepicknickar och roliga lekar i sanden. Stränderna vid Långnäs och Nabben är särskilt populära.

Mat och Kultur

Smaka på Lokala Delikatesser: Passa på att smaka på Ålands lokala mat och läckra delikatesser. Besök bondens marknad för att prova färskt lokalt producerade produkter och lär er mer om öns matkultur.

Ålands Sjöfartsmuseum: För en djupare förståelse av Ålands sjöfartshistoria, besök Sjöfartsmuseet igen för en spännande och interaktiv upplevelse för hela familjen.

Barnvänliga Restauranger: Många restauranger på Åland är barnvänliga och erbjuder speciella menyer för de små. Passa på att smaka på färsk fisk och skaldjur, och glöm inte att prova på Ålands specialitet, pannkakor med rårörda bär! Några restauranger som brukar nämnas som barnvänliga är exempelvis Bagarstugan Cafe & Vin, Kaffestugan Svarta Katten och Gelateria Anna & Aldo. Missa inte heller mysiga Humlan Cafe Åland. Ett annat tips är att kombinera mat med minigolf på Ångbåtsbryggans Ävenstyrsgolf.

Åland är en plats där natur, kultur och äventyr möts på ett unikt sätt. För en familj som letar efter en avkopplande men ändå spännande semester är detta en destination som har något att erbjuda för alla åldrar. Kom och utforska Ålands charm och skapa minnen för livet!

Här hittar du en kul bucket list för Åland.